Autoriseret autoværksted?

En bil skal i gennemsnit på værksted 1,9 gange om året, og det kan derfor virke som en god ide at spare lidt penge ved at vælge et ikke-autoriseret værksted. I en tilfredshedsundersøgelse scorer frie autoværksteder højere karakterer end de autoriserede, men hvornår er det en fordel at anvende et frit autoværksted?

Frie værksteder klarer sig bare bedre

Folk er i gennemsnit mere tilfredse hos frie autoværksteder i forhold til de autoriserede. Sådan skriver Autobutler.dk på baggrund af en undersøgelse af næsten 24.000 værkstedskunder. Undersøgelsen viser, at de autoriserede autoværksteder i gennemsnit har fået 4,4 stjerner ud af 5 mulige, hvor frie autoværksteder i snit har fået 4,5 stjerner. I en lignende undersøgelse konkluderede FDM, at kunderne hos de frie autoværksteder i gennemsnit var 5 procent mere tilfredse. Undersøgelsen har betydning for, hvordan vi ser på vores frie værkstedsvalg, eftersom mærke autoværkstedet normalt ville være et sikkert valg.

Det frie valg

Normalt ville der ikke være nogen tvivl om, at et autoriseret autoværksted er et godt og sikkert valg, når man vælger autoværksted, men det er ikke altid den bedste løsning. Det er normalt, at en bil skal forbi autoværksted, hver gang den eksempelvis har kørt 15.000 km. Det svarer for det meste til, at bilen skal forbi service én gang om året. Mange biler bliver solgt med servicegaranti og forsikring, hvor der er betalte serviceeftersyn. Disse eftersyn skal som udgangspunkt altid foretages af autoriserede værksteder. Derfor er valget måske ikke så frit, som man skulle tro. Det er imidlertid ikke alle skader, der er dækket ind af forsikringen, og så opstår situationen, hvor man skal vælge.

Kend din serviceaftale

Hvis din bil er dækket af reklamationsret eller garanti, har du ikke frit valg, med mindre du selv vil betale den fulde pris for reparation. Hvis det ikke er muligt at få repareret bilen på et af sælgerens mærke værksteder, skal du aftale med sælgeren, hvad du skal gøre. Hvis du har tegnet en serviceaftale, er der konkrete værksteder, som er tilknyttet. Serviceaftalen er en måde at spare penge på fastsatte serviceeftersyn og sikkerhedsrelaterede reparationer, men skal der laves mere ud over dette, kommer det til at koste mere.

Når du skal vælge frit autoværksted

Hvis du ønsker at vælge et frit autoværksted frem for et autoriseret værksted, er der visse ting, som du skal være opmærksom på. Når der skal aftales en pris på et frit autoværksted, anvender man typisk timeafregning. Det betyder, at du betaler for reservedelene og den faktiske tid, som er anvendt til reparationen. Hvis du vil være sikker på, at kunne gennemskue prisen ordentligt, anbefales det, at få aftalen på skrift. De typiske problemer i sammenhæng med reparationer er, at der er uenighed om omfanget af skaden og arbejdstiden anvendt. Dette kan undgås ved en skriftlig aftale.

Spar penge med de frie værksteder

Det kan ofte vende til din fordel at vælge et frit bilværksted. Frie værksteder er som regel billigere end autoriserede værksteder, men det er hverken service eller ekspertise, som man betaler mere for. Et bilværksted som Autopunkt.dk har veluddannede mekanikere, som reparerer biler af alle mærker. Desuden har det tre års garanti på alle nye reservedele, hvilket er meget lig samme service man får ved autoriserede autoværksteder. I FDM’s undersøgelse er der desuden rapporteringer om, at garantireparationer bliver afvist af producenten på biler, som udelukkende har været repareret på autoriserede værksteder grundet dårligt udført arbejde. Dette vidner om, at det ikke altid er lige let at vælge det helt rigtige autoværksted.

Skriv et svar