Hvepsebo på sliberiet

Hvor er der mange mere eller mindre finurlige detaljer på det tekniske område, som de færreste af os kender til, fordi vi ikke har berøring med dem i vores egen dagligdag. Det oplevede jeg et eksempel på, da en af mine venner inviterede mig til at besøge sig på den virksomhed, som han er medejer af.

Der er tale om et stort stensliberi, som behandler alle mulige former for sten fra marmor til granit. Det meste af produktionen drejer sig om fliser af alle mulige forskellige slags og størrelser. Men der er også en omfattende produktion af for eksempel køkkenbordplader i granit, som er blevet ganske populære i private køkkener.

Mange processer i behandlingen

Da min ven fortalte om de forskellige processer i behandlingen af de forskellige former for sten, lærte jeg faktisk en masse nyt. Han viste mig, hvordan de med en stor maskine, som står ude i det fri, foretager den første, grove slibning af stenblokkene. Han fortalte, hvordan de på et tidspunkt havde været nødt til at foretage en vis klimatilpasning med hensyn til det vand, der bliver brugt til slibningen i den store maskine.

Vandet skal nemlig have en ganske bestemt temperatur, fordi det både skal kunne køle slibematerialerne ned men samtidig være en medvirkende bestanddel i selve slibeprocessen. Derfor er der forskel på temperaturen i vandet afhængigt af, hvordan den udendørs temperatur er.

Stensliberiet havde allieret sig med et firma, som er specialister i procesvand til industri. Dette firma havde konstrueret et termostatstyret varmelegeme, som blev indskudt i den vandforsyning, som er koblet til den store slibemaskine, hvorefter det blev muligt at bruge maskinen også i frostvejr.

Spildevand?

Jeg spurgte min ven, om hans virksomhed havde nogle problemer med spildevand, for man kan vel ikke bare lede det vand, der anvendes ved slibeprocessen, ud i det almindelige kloaknet. Og han fortalte så, at slibeprocessen selvfølgelig gør, at det brugte vand bliver fyldt med sliberester fra stenene.

Derfor har vi også fået etableret et anlæg til slambehandling, så det vand, vi leder ud i kloaknettet er renset for det slam, der kommer fra slibningen. Der er faktisk tale om en ret simpel proces, hvor vandet i store kar står stille, hvorefter slammet i løbet af nogle timer bundfælder sig, så vi kan pumpe det stort set rene vand videre i systemet, forklarede min ven.

For de fleste af os er vand vel bare vand, men besøget på stensliberiet gjorde mig en hel del klogere på det område, for de forskellige industrielle processer kræver åbenbart vand i forskellige kvaliteter.

Og for stensliberiet havde det drejet sig om ganske store investeringer i forbindelse med det vand, der er nødvendigt til slibningen. Min ven fortalte også, at man i virksomheden havde den opfattelse, at alt skulle gøres så miljørigtigt som overhovedet muligt.

Der for var man også for et par år siden gået over til udelukkende at bruge biogas til opvarmning af både virksomhedens bygninger og af det vand, som bruges i slibeprocesserne. Så det var alt i alt et lærerigt besøg, jeg havde på stensliberiet. Og det endte lidt små-dramatisk:

Kæmpe hvepsebo på loftet

Mens jeg var der, fandt nogle af folkene ud af, at der var et gigantisk hvepsebo oppe på loftet, og den slags kan jo være ganske farligt, hvis de bliver aggressive.

Derfor ringede de efter et firma, der er specialister i at fjerne hvepsebo:  https://www.hvepsebo-fjernelse.dk/

Jeg var der ikke, da de kom, men min ven fortalte, at de meget hurtigt fik løst problemet og fjernet det store hvepsebo.

Skriv et svar