A-kasse – hvad er det værd at vide?

Langt de fleste har nok hørt om a-kasser, eller arbejdsløshedskasser. Og rigtig mange er også medlem af en a-kasse. I bund og grund er der tale om en slags forsikring, man tegner for at undgå at ende på kontanthjælp, i det tilfælde at man være så uheldig at blive fyret og stå uden arbejde. Men udover at give en penge i en sådan situation, hvad laver en a-kasse så ellers?

A-kassens andre funktioner

I forhold til en situation hvor man er blevet arbejdsløs, er det a-kassens opgave at holde nogle møder med den arbejdsløse, for at sikre sig at vedkommende stadig søger jobs. Derudover kan de tilbyde den arbejdsløse at komme på kurser, som kan forbedre vedkommendes evner til forskellige jobs. Det er også a-kassens opgave at indberette oplysninger om de ledige til jobcentrene.

Ydermere er det også a-kassen som administrerer feriepenge, efterløn og orlovsydelser. Altså har a-kassen også nogle opgaver, når man ikke er står og er arbejdsløs.

Når tiden er kommet til at bryde med din a-kasse

Et medlemskab hos en a-kasse behøver ikke at være en evig forpligtelse. Derfor vil der meget vel komme et tidspunkt, hvor du ikke længere ønsker at blive ved din nuværende a-kasse. Om du har været ved den samme a-kasse det meste af livet eller bare et års tid er irrelevant.

Måske har du længe været i en a-kasse, som du har været rigtig glad for. Men af den ene eller anden årsag er ikke længere enig med din a-kasse. Det kan også være at du bare har fundet ud af at din a-kasse ikke er den billigste på markedet, eller også kunne du godt tænke dig at din a-kasse var mere specialiseret indenfor netop den branche du arbejder i. Hvis du står i en sådan situation, kan det være en god ide at skifte a-kasse. Men hvordan skifter man lige a-kasse? Det behøver faktisk slet ikke at være så besværligt, så der er ingen grund til at blive et sted hvor man ikke er tilfreds.

Uanset om det er for at spare penge eller for at føle sig mere tryg at man vælger at skifte a-kasse, så er det vigtigt at huske at få sin anciennitet flyttet med sig over i den nye. Dette er vigtigt da det har en indflydelse på ens dagpenge. Idet et af kravene for at kunne modtage dagpenge er at have haft arbejde i minimum 52 uger, svarende til 1924 timer, i løbet af de forgangne 3 år.

I langt de fleste tilfælde kan man få hjælp til alle disse praktiske ting, så den nye a-kasse klarer det hele for en. Hertil hører også det at kontakte den gamle a-kasse og alle andre fornødenheder i forbindelse med flytningen.

Skriv et svar