Det skal du have styr på, inden du investerer i et husvandværk

Underholdning online

Et husvandværk kan bruges til mange gode ting, og kan hjælpe dig med at spare mange kubikmeter vand fra din vandregning. Men hvad er et husvandværk egentlig helt præcist? Et husvandværk kan enten bruges til at overføre vand fra din brønd ind i dit hjem, eller til at sortere indsamlet regnvand ud i din have.

Man kan groft sagt kalde det en miniudgave af de store vandværker, der sørger for at der er vand i størstedelen af danskernes hjem, så du kan gå i bad, vaske op og kan få vand direkte fra hanen.

Inden du skynder dig ud og investerer i et husvandværk, er det dog vigtigt at du lige overvejer nogle ting først.

Dette er både relevant hvis du tænker at købe et husvandværk for at erstatte et gammelt vandværk, har egen brønd eller gerne vil fordele det regnvand du har indsamlet i fx din regnvandstønde.

Godkendelse af drikkevandets kvalitet

Har du egen brønd eller vil du gerne lave en ny brøndboring, og bruge vandet til egen husholdning til at erstatte det vand du får fra vandværket, skal vandet godkendes af kommunen først. Kommunen skal sikre at vandet er i ordentlig kvalitet til at kunne bruges som drikkevand, og lever det ikke op til kravene må det desværre heller ikke bruges i andre dele af husholdningen.

Det er forskelligt fra kommune til kommune om det så er muligt at bruge det ikke godkendte brønd vand til at vande haven eller rense værktøj med.

Det er op til den individuelle kommune at bestemme det, og nogle er meget strikse mens andre er lidt mere large på det punkt.

Husvandværker er en del nemmere at have med at gøre, end de vandværker der sidder nede på bunden af brønden. Et husvandværk er naturligvis lettere at komme til, siden det ikke befinder sig på bunden af en brønd, og du vil derfor også hurtigere kunne finde ud af hvis der skulle være kommet vandskader eller andre problemer med dit husvandværk.

Og nu hurtigere du får øje på problemet, desto hurtigere kan du få det fikset.

Du kan læse mere om husvandværker her.

Fordel regnvandet og spar på regningen

Det virker da lidt fjollet at vi bruger så mange penge på at vandværker kan levere os vand, når vi nu engang får leveret en hel masse lige til døren hundrede procent gratis, hver eneste gang det regner.

Flere og flere danskere har efterhånden investeret i en regnvandstønde, der opsamler regnvand fra taget. At få installeret et husvandværk til at fordele vand fra en regnvandstønde, kræver ikke tilladelse fra kommunen. Vandet må så til gengæld heller ikke bruges som drikkevand eller som erstatning for dit husholdningsvandværk.

Du kan til gengæld bruge det til fx at vaske bil, vande blomster og andre ting ude i haven. Der bruges store mængder vand når fx bilen skal vaskes, så der kan stadig spares en god håndfuld penge ved at udnytte regnvandet. Nu kommer det jo alligevel til os gratis.

Skriv et svar