Opdragelse af hvalpe

I har endelig givet jer selv lov til at gøre noget, som I egentlig altid gerne ville: I har købt en hund. En hvalp. Lige sådan en, som I alle sammen synes, er så sød. Og den er sød. Den er blød og dejlig at kæle med. Den sover meget. Det er jo en lille sjæl. Den skal vokse og blive til en stærk hund. Og det gør den. Men den sviner også. Den bider også i skoene. Og det er irriterende at finde ødelagte sko, netop som man har brug for dem.

Træning i grænser

Måske er det svært at sætte grænser for den. Den er jo lille. Jo tak. Men selv en nuttet, lille hvalp kan godt forstå, hvad den må og ikke må. Og den skal lære at forstå, hvor grænsen går. Og derfor er hvalpetræning og hundetræning vigtig.

Hvalpetræning går ud på, at hvalpen lærer, hvad den må og ikke må. Den lærer også, at den kan gøre nogle ting på særlige steder. Og den lærer, at den gerne må lege. Hvalpetræning er nemlig leg for små og meget unge hunde. Og i den sammenhæng er det vigtigt, at den også lærer at være omkring andre hunde. Den har muligvis allerede lært det. En hvalp har jo oftest mange søskende. Men efter at den kom hjem til jer, og dermed blev revet bort fra sine søskende, så skal den have mulighed for at lære, at andre hunde også kan være gode legekammerater.

Gode kurser

Et kursus i hvalpetræning og kendskab til de 10 grundregler er derfor ikke bare noget sludder. Der er en god pointe med at gå til hvalpetræning med det lille kræ. Og hvalpen tager ikke skade af det. Tværtimod. Den lærer at lystre dig. Den lærer at være venlig omkring andre hunde. Og du lærer den, at den kan stole på dig. Og det er meget vigtigt i jeres forhold senere hen. Hunden skal kunne stole på dig. Derfor skal du opbygge dens tillid til dig hurtigst muligt. Hvis hunden ikke stoler på dig, kan du nemlig ikke regne med, at den vil lystre dig. Og en hund, der ikke lystrer, kan blive en besværlig – endda en farlig – hund.

Menneskets bedste ven

Omvendt: En hund, der stoler på dig, er en ven for livet. Lystrer den dig, så vil den også gøre alt, hvad den kan for dig. Selvfølgelig vil der opstå situationer, hvor I måske kommer ind i en periode, hvor hunden gør oprør – ligesom en teenager. Måske ignorerer den dig, når du kalder. Det skal du ikke finde dig i. For gør du det, så har du brudt en af spillereglerne imellem jer: Du har sendt et signal om, at du ikke selv overholder reglerne. Og dermed bryder du tilliden. Det kan tage meget lang tid at genopbygge tilliden.

Men jo mere fasttømret jeres forhold til hinanden er, desto nemmere kommer I igennem de små oprør, som hvalpen – eller den unge hund – vil gøre. Derfor anbefaler jeg, at I begynder hvalpetræning hurtigst muligt. Også selvom hvalpen måske synes at være for skrøbelig til det. Det er den ikke. Der sker ikke noget med den. Det sørger du – og din træner for.

Skriv et svar