Tyverisikring og låse

Det var en særdeles ubehagelig affære i form af en række tyverier, vi havde for et par måneder siden i en beboelsesejendom i den boligforening, som jeg er direktør for. I løbet af bare 12 dage blev der begået tyverier fra 14 af de 26 lejligheder i ejendommen, og det var i starten lidt af et mysterium, hvordan tyven eller tyvene havde skaffet sig adgang til lejlighederne.

Gamle låse er farlige

Der var nemlig ikke tale om indbrud, men beboerne i lejlighederne oplevede at komme hjem fra arbejde og konstatere, at nogle af deres ejendele ganske enkelt var forsvundet. Det drejede sig mest om dyr elektronik, men der var også forsvundet smykker og andet fra lejlighederne.

Politiet blev selvfølgelig alarmeret efter hvert tyveri, og efterhånden gik det op for den kriminalbetjent, som jeg havde kontakt med, at tyven måtte være i besiddelse af en universalnøgle, så han kunne låse sig ind i lejlighederne uden at efterlade sig spor. Men vores pedel i den pågældende ejendom havde ikke mistet sin universalnøgle, så den eneste forklaring måtte være, at det var lykkedes en eller anden at kopiere universalnøglen og efterfølgende lægge den tilbage på plads igen.

Nye låse måske?

Min første indskydelse var at anskaffe nye låse til alle lejlighederne for at komme tyverierne til livs. Men det ville være en temmelig ærgerlig udgift, for det er ikke mere end godt et år siden, at vi valgte at udskifte samtlige låse i entredørene, og det kostede den gang langt over 1.000 kroner pr. lejlighed.

Nørrebros bedste låsesmed

Derfor valgte jeg at kontakte den låsesmed på Nørrebro, som vi ofte bruger til den slags opgaver i vores boligforening. Han var tilsyneladende fly og flamme ved tanken om, at han igen kunne få fingre i en god forretning i form af udskiftning af samtlige låse i ejendommen, og han kunne i hvert fald ikke råde mig til andet end en udskiftning.

Jeg tyggede lidt på det og ringede derefter til en låsesmed på Frederiksberg, som vi har benyttet nogle få gange til opgaver i et par ejendomme, som vi har i den bydel. Han havde en helt anden løsning på vores problem, idet han foreslog, at vi bare fik kodet låsene om, hvilket ifølge ham kunne gøres for under en fjerdedel af prisen for helt nye låse i dørene til lejlighederne.

Ud fra en økonomisk betragtning var det jo langt at foretrække, selv om det selvfølgelig ville indebære, at beboerne skulle have nye nøgler, ligesom vores pedel skulle have en ny universalnøgle. Men det ville jo også være tilfældet, hvis vi skulle have udskiftet låsene med nogle helt nye, så det kunne jo komme ud på ét.

Da vi så skulle have kodet låsene om, var låsesmeden på Frederiksberg desværre blevet syg, så han ikke havde mulighed for at påtage sig opgaven. Men han henviste mig til at entrere med en låsesmed i København, som i øvrigt er hans bror, og som han selvsagt gerne ville anbefale i forbindelse med den opgave. Det gjorde jeg, og låsesmeden klarede omkodningen meget hurtigt, og det blev endda udført til en pris, der var overraskende gunstig for os.

Skriv et svar