Hvordan passer man på sig selv?

sund levestil

Det handler om at vi kun har 1 liv at leve i. Vi skal derfor sørge for at vi er glade og tilfreds, og lever så længe som muligt. Dette betyder at man skal tilegne sig en sund levestil og lytte til ernæringseksperterne, læger og hvad man ellers kan hive til sig af gode råd. Man skylder sig selv og sine nærmeste, at gøre sit bedste for at leve så længe som muligt.

Sund levestil

Der er desværre ikke en fast opskrift, som man kan følge, for at få et sundt og godt, langt liv. Men man kan lytte til hvad forskninger og andre eksperter har at sige. Hvis man lytter til det og gør det bedste, så har man større chancer for at få et sundt, og langt liv. Tilegner man sig en sund levestil, så mindsker man også risikoen for diverse sygdomme. Sygdomme som man kan risikerer at dø af i en al for tidlig alder, såsom kræft. Kan man holde andre sygdomme væk, som mindsker ens levekvalitet, så skal man også gøre det. 

Spis sundt

Vi ved alle at vi skal spise sundt. Selvom mange af os elsker søde sager, og kunne spise slik til morgenmad, frokost og aftensmad, så ved vi jo godt at det ikke er holdbart i længden. Kroppen skal vi passe på og pleje. For det er ens egen krop og vi har kun denne ene krop. Så man bør forkæle den, og give kroppen den bedste næring, så den kan være velfungerende og stærk. For at kroppen kan fungere ordentligt, skal den have en god og sund, og ikke mindst varieret, mad. Det er derfor en god ide at sætte sig ind i varedeklarationerne på fødevarerne, så man ved hvad man propper ind i sig selv. En sund og varieret kost er en god portion fibre, proteiner, lidt sundt fedt og lidt kulhydrater. Masser af grønt i form af frugter og grøntsager – Samme opskrift, som hvis man ønsker sig et vægttab. Man kan give sin krop tilskud i form af vitaminer, hvis man ikke er så god til at spise varieret. Man kan også tyge til sundere alternativer, som tilskud til ens måltider. Man kan prøve at tilføje chiafrø i sin morgenmad, da frøen indeholder en masse sunde næringsstoffer.

Dyrk motion

Som både læger og sundhedseksperter nævner, så er det super vigtigt at man får rørt sig. Som de siger: “Hellere være tyk og aktiv, end at være tynd og inaktiv.” – Hvilket hentyder til at det er vigtigt at man er aktiv til dagligt. Man kan huske at ens hjerte er en muskel. Muskler skal røres og udfordres for at bevare sin styrke. Så hvis man dyrker regelmæssig motion, så styrker man ens hjerte, og mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme. Man kan godt være tynd og tyk om hjertet, så det er vigtigt at man får rørt sin krop, får sin puls op. Man kan sige til sig selv, at jo mere man rører sig, jo mere kan du når du bliver gammel. Grunden til dette er fordi dine muskler har opbygget styrke. At dyrke motion, betyder ikke at du skal 2 timer i fitnesscenteret. Men det betyder at du kan tage cyklen i netto, istedet for bilen. Du kan gå ned og hente dit barn i børnehaven. Du kan også gå en lang tur om formiddagen.

Gode relationer

Lad os antage at du spiser sundt og varieret, du dyrker regelmæssigt motion, og synes du er på rette vej nu. Men det er bevist at gode relationer gør noget ved ens humør. Hygge, god samvær, latter, gør noget ved ens sjæl. Er man glad, og tilfreds, så har man lettere ved at se positivt på tingene. Gode venner og en tæt familie, giver indre styrke, så man lettere kan klare de bump der kan være på ens vej. 

Et godt job

Noget af det som er en stor årsag til for tidlig død er stress. Har man et stressende job, kan det gå hen og være stressende, og tager man ikke det seriøst, kan det ende fatalt. I værst tilfælde, til døden. Samfundet skal spare og spare, og der bliver afskediget flere personer fx, i institutioner, så  dem der er tilbage skal arbejde hurtigere, hvilket kan resultere i stress. Stress er noget der er et stigende problem i Danmark, og først de seneste par år, er samfundet blevet mere opmærksom på problemet. Stress har altid være tabubelagt, fordi man i mange øjne fremstås som en svag person. Men antallet af stressramte personer er stigende, som samfundet bør tage sig af. Derfor skal man finde sig et job, som man kan lide, og som man kan klare. Har du et job du kan lide, vil det påvirke dit humør og dit liv.

Skriv et svar