Byg dit eget havebord

At bygge noget og skabe noget fra ingenting kan være utroligt tilfredsstillende og selvrealiserende. Lad os tage et havebord som eksempel, der måske konceptuelt er noget af det simpleste der findes og noget som alle burde kunne finde ud af. Et havebord har en bordplade og fire ben, hvilket er et projekt som alle bør kunne finde ud af, men dertiltrods er det ikke mindre tilfredsstillende at nå i mål med og fremvise til venner og bekendte. Her følger der en guide til, hvordan du kan bygge dit eget havebord ved at bruge træ fra træer, som du selv har fældet.

 

Trin 1: Find det rigtige træ

Det første skridt i at bygge dit eget havebord er at finde det rigtige træ. Det bedste træ til udendørs brug er cedertræ, da det er naturligt modstandsdygtigt overfor vejr og vind. Hvis du ikke kan finde cedertræ, kan du også bruge andre typer træ, men det er vigtigt at vælge et træ, der er naturligt modstandsdygtigt overfor vejret. Der vokser heldigvis mange træer i Danmark, så det burde være relativt nemt at finde et træ du kan fælde.

 

Trin 2: Fæld træet

Når du har fundet det rigtige træ, skal du fælde det og skære det op i passende stykker til dit havebord. Det kan være en god idé at få hjælp fra en professionel skovhugger, hvis du ikke har erfaring med at fælde træer, men generelt set, så er der ikke særlig meget som kan gå galt. Vi vil anbefale at du bare prøver selv og hvis du så går i stå, så kan du altid spørge om hjælp bagefter.

 

Trin 3: Tør træet

Når du har skåret træet op i passende stykker, skal du tørre det. Det kan tage op til et år at tørre træet helt, så det er vigtigt at have tålmodighed og vente, indtil træet er helt tørt. Du kan dog også købe forskellige maskiner og varmeredskaber, som kan fremskynde denne proces. Hvis ikke det er meningen at bordet skal se helt professionelt ud og holde i mange år, så kan du også springe dette trin over. Mange bygger haveborde blot for hyggens skyld og her er det mindre vigtigt, at man følger alle trin i denne guide.

 

Trin 4: Skær træet til

Når træet er tørt, skal du skære det til i de ønskede størrelser og dimensioner, som passer til det havebord, som du ønsker at bygge. Du kan bruge en rundsav eller en savebænk til at save træet til i de rette mål.

 

Trin 5: Saml bordet

Når du har skåret træet til i de ønskede størrelser og længder, så skal du samle bordet. Du kan bruge en boremaskine og skruer til at samle bordet. Sørg for at dine skruer er lange nok til at give havebordet rigelig med stabilitet. Der er ingen som ønsker et havebord, som står og vakler ude i haven.

 

Trin 6: Behandl bordet

Når bordet er samlet, er det vigtigt at behandle det, således at det bliver modstandsdygtigt overfor det danske vejr og generelt slid fra dem som kommer til at bruge det. Du kan bruge en klassisk træbeskyttelse eller træolie til at beskytte dit havebord. Det vil man oftest kunne købe nede i Silvan, IKEA eller et lignende byggemarked.

 

Trin 7: Maling eller farvning

For at give dit havebord et personligt præg kan du overveje at male eller farve det med en maling som er beregnet til trævarer. Du kan vælge nærmest hvilken som helst farve, der passer til din stil og de andre elementer som du har i din have. Når du maler eller farver dit havebord, er det vigtigt at bruge en maling eller farve, der er specielt designet til udendørs brug og ligesom behandlingen herover, kan modstå vejr og vind. Før du maler eller farver dit havebord, så skal du sørge for at fjerne alt snavs, skidt og støv er blevet fjernet, således at malingen kan klæbe sig ordentligt fast til træet. Når du er færdig med at male dit havebord, skal du lade det tørre helt, inden du bruger det.

 

God fornøjelse med at bygge dit nye havebord.Skriv et svar