Lad en billig og professionel maler udføre jobbet

At male er det mest undervurderede håndværk

Der er mange forskellige håndværk, og de fleste af dem ser vi på fra afstand, og vi er klar over, at det er svære håndværk man som gør-det-selv mand ikke bare sådan lige kan gøre efter. De fleste kan godt save et bræt over, men at lave seriøst snedkerarbejde det bevæger de færreste sig ud i. Mange tør godt selv fylde Polyfilla i skruehuller, men at bygge en mur eller noget i den retning, det lader men mureren om. De allermest ærefrygtindgydende af de almindelige håndværk er nok VVS og elektriker-faget. Vand, Varme og Sanitet er bare ikke noget man roder med udover det mest basale, såsom at udlufte radiatoren. Og elektricitet er decideret forbudt at rode med, hvis man ikke er fagmand, da det ellers kan føre til en dødelig udgang. I den helt anden grøft har vi malerfaget.

Hvorfor undervurderer vi?

Det er vidst almen viden, at mange mennesker selv maler deres hus eller lejlighed. Det er et tegn på, at vi undervurderer malerfaget, vi tror at vi kan gøre det selv. Hvad skyldes dette? De primære grunde er nok dels at en pensel og en rulle er lige til at forstå, alle kan komme i gang med dem, og derudover er det ikke så nemt umiddelbart at dømme en dårligt malet væg. Den vil næsten uanset hvad være pænere end det der var før, og i modsætning til træarbejde eller murerarbejde, så er der ikke noget der vil skrige til himlen i kraft af, at det er skævt eller slet ikke passer sammen. Det er altså let at tilgive sig selv for sin maler indsats, og folk ledes derfor nemt til at tænke, at de skal spare pengene og bare male selv.

Det er en dårlig idé

Det er imidlertid ikke særlig smart, da der jo er gode grunde til, at malerfaget netop er et fag. Der ligger en hel uddannelse bag, ligesom der gør det ved de andre håndværk. Det faktum, at vi er dårlige til at vurdere succes og fiasko når det gælder malerarbejde, betyder ikke at der ikke er den forskel. Vi kommer måske så bare til at opdage fejlene hen ad vejen, når vi er flyttet ind i det malede. Eller det kommer til at operere i det underbevidste, som en form for æstetisk støj. Forskellen på en perfekt malet væg, og en hvor rulle- og penselstrøg er uregelmæssige, den er mærkbar, især på den lange bane.

Vælg professionelt

Det er altså denne artikels håb og anbefaling, at du vil tage fat i en professionel ikke bare når du skal have bygget muren, men også den skal males. At det ikke bare el-installationerne i det nye badeværelse, som en fagmand får lov at lave, men også den afsluttende maling i dette badeværelse. Som ordsproget siger, hvis det er værd at gøre, så er det værd at gøre ordentligt. Og det gælder i særlig grad det håndværk, der former og skaber det hjem vi lever i hver eneste dag.

Skriv et svar