Restituering efter løbetræning

Der er rigtigt mange mennesker, der godt kan lide at løbetræne. De føler, at de får mere energi af at løbe. Det er sikkert også rigtigt, at de får mere energi. Når man motionerer, bliver kroppen jo stærkere. Men løbetræning tærer altså også på kroppen. Det siges, at når man laver rigtig hård løbetræning, så kan man risikere at blive kortere!

Hårdt for kroppen

Nogle siger, at marathonløbere taber 1 cm i højde, når de har løbet et maraton. Det skyldes, at de træner hårdt. Og hårde træning går ud over musklerne og vævet i kroppen. Når man løber, sker der nemlig det, at der ligesom sker et stød i ben og rygsøjle for hvert skridt. De stød bevirker, at muskler og væv trækker sig sammen, fordi, når en løber tager et skridt, så modtager benet og ryggen et stød, der svarer til ca. 5 gang løberens vægt. Så vejer du 70 kg, så betyder det, at dine muskler modtager et stød, der svarer til 350 kg. Det er ret meget.

Vigtigt med restitution

Derfor er det meget vigtigt, at du lader din krop komme sig, når du har løbet. Din krop skal restituere sig. Og restitution efter løb kan du lære om her  – det er vigtigt, kan du nok forstå.
Du spørger nok dig selv om hvor lang tid tager det for kroppen at restituere sig. Det varierer meget fra menneske til menneske. Vores alder spiller en rolle. Intensiteten med, hvilken vi træner, spiller også en afgørende rolle. Og vores kroppe er jo forskellige. Vi er ikke bygget ens, og vores kroppe reagerer forskelligt.

Er du i meget intensiv træning, så kan det godt være, at din krop har brug for op til 96 timer til at restituere sig i. Løber du bare en tur på ca. 30 minutter, så kan det være, at din krop kun skal bruge 12 timer. Og hvorfor er det vigtigt, at du skal lade kroppen restituere?

Kroppen nedbrydes

Altså hvis du gerne vil være i god form, så er det fint at motionere. Men der sker også det, at din krop faktisk bliver brudt ned, inden den kan blive stærkere. Og det er her, restitutionen kommer ind i billedet. Når din krop restituerer, så betyder det, at den bygger sig op – den bliver lidt stærkere, end den var, forrige gang du var ude og løbe. Derfor er det faktisk ikke en god idé at løbe en tur hver dag. Især ikke, hvis du lige er begyndt at træne til et stævne.

Er du derimod i god form, og har du løbetrænet i lang tid, så kan du godt løbe hver dag. Men ikke med samme intensitet. Der vil være dage, hvor du skal løbe en langsom, lille tur, så din krop kan nå at restituere sig. Det kan være lidt mærkeligt at tænke på, når man lige er opsat på at ville deltage i et stævne og derfor gerne vil løbe hver dag. Du skal slet ikke at tænke på den måde. Din krop vil gerne gøre arbejdet for dig. Du skal jævnligt tage en fridag fra løb, så din krop kan nå at gøre resten af arbejdet for dig inden stævnet.

Skriv et svar