Stol til ADHD

Nu er der jo mange, der er lidt utrygge ved at tale åbenlyst om mental sygdom. Jeg er ikke én af dem. Jeg taler åbent om, at jeg har fået en diagnose, der fortæller, at jeg har ADHD. Jeg har længe vidst, at jeg ikke var helt ’normal’, men da jeg fik diagnosen, blev jeg faktisk glad. Jeg er nu i stand til at fortælle andre mennesker om, hvad jeg fejler, når de ikke kan forstå det, når jeg har det rigtigt skidt.

Hvad er ADHD?

ADHD bevirker, at man taber evnen til at koncentrere sig. Forskning har vist, at det kan skyldes, at der ikke er balance imellem de to hjernehalvdele. Voksne mennesker kan have ADHD i forskellig grad. Nogle har meget svært ved at koncentrere sig. Andre har meget få problemer med at fungere på en arbejdsplads.

Jeg er en af dem, der godt kan passe et arbejde. Jeg kan dog falde ind i perioder, hvor jeg må sygemelde mig, indtil balancen imellem højre og venstre hjernehalvdel kommer tilbage. Der kan gå nogle dage, når jeg falder tilbage. Normalt kan jeg klare det uden alt for meget medicin. Og det hjælper mig at tegne og samtidigt at lytte til lydbøger eller podcasts. Min behandler har fortalt mig, at det er godt, at jeg har fundet ud af, at jeg kan lide at tegne og lytte til lydbøger samtidigt. Der sker nemlig det, at begge hjernehalvdele bliver aktiveret og derved kommer tilbage i balance.

Uvidenhed

Men det er der mange mennesker, der ikke ved. Og de kæmper med deres mentale tilstand. Ofte uden de resultater, som de faktisk kan opnå.

Jeg har ingen problemer med at tale om det med mine kollegaer på arbejdet. De ser det lidt, som om at det bare er en del af mig og min personlighed. De kan da godt blive lidt irriterede, hvis jeg lige pludseligt bliver hyper og forlanger, at der skal ske for meget. Men de tilgiver mig. Og de hjælper mig. Deres accept er uvurderlig for mig. Jeg ville ønske, at mange flere mennesker med problemer som mine ville tale om dem.

Særlig stol til ADHD – de virker

Jeg kan huske, at da jeg var til jobsamtale her, hvor jeg arbejder nu, var jeg meget i tvivl, om jeg skulle nævne, at jeg har ADHD for min kommende chef. Jeg valgte at være lidt ligeglad med, om jeg fik jobbet og fortalte hende det. Sagde det, som det er. Og det er jeg glad for, at jeg gjorde. Hun forstod mig. Fortalte, at hendes barn også har fået en ADHD-diagnose, og at jeg ikke skal være bekymret for at tale om det på arbejdspladsen. Hun sagde også, at hendes barn har sådan en ADHD stol, som hjælper ham til at kunne koncentrere sig, når der skal læses lektier. Ja, faktisk spurgte hun mig, om jeg syntes, at det ville være en god idé, at jeg får sådan en stol at sidde på ved mit kontor.

Naturligvis sagde jeg ja til det spørgsmål. Jeg har selv sådan en stol hjemme ved mit lille kontor i stuen. Det er glædeligt, der findes flere gode ADHD-hjælpemidler på markedet.

Skriv et svar