Luft til luft varmepumpe – fordele og ulemper

Selvom man bor i byen, så kan der godt være gode muligheder i en luft til luft varmepumpe. Der kan nemlig være mange penge at spare ved at udskifte ældre boligers varmeinstallationer med en moderne luft til luft varmepumpe. I artiklen her sætter vi fokus på fordele og ulemper.

Fordele

Der er sikkert mange flere fordele end vi belyser her i artiklen, vi kigget blot på nogen af dem der giver mest for pengene.

Billig varme

I og med at moderne varmepumper arbejder med en faktor 4 energi udnyttelse, så er der mange penge at spare ved at udskifte fx ældre el-varmepaneler med en luft til luft varmepumpe. Betaler du i dag 20.000 kroner om året i varme til din el-varme paneler, så vil du kunne spare 15.000 kroner ved at skifte til markedets bedste varmepumpe.

Enkel installation

Hvis man vælger at gå fra el-varme til gas, olie eller anden fyr orienteret løsning, så vil man opdage at det ikke kun er fyret man skal betale for, men man skal også sikre at varmen kan komme rundt i huset. Det betyder, at der skal installeret enden radiatorer eller gulvarme. Begge dele koster rigtig mange penge. Men en luft til luft varmepumpe kræver det ikke anden installationen end pumpen. Det betyder i alt sin enkelthed at du nemt og elegant kan skifte opvarmningsform på boligen.

Ulemper

Det hele er desværre ikke et glansbillede med luft til luft modellerne, der er også enkelte få ulemper, dem sætter vi fokus på nu, men kommer også med løsnings forslag.

Centralt placeret

Da der ikke skal trækkes vand borne installationer i huset bliver varmepumpen centralt placeret. Det betyder at døre i huset skal være åbne for at varmen kan komme rundt. Der er flere løsninger på denne udfordring.

Den først løsning er at være meget strategisk i sin placering af pumpen, det gør nemlig at den på den mest optimale måde at blæse varmen ud i huset, og dermed sikre optimal ydelse. Hvis huset er indrettet på en sådan måde, at man ikke med en enkelt indblæsning kan få varmen rundt i hele huset, så kan man opsætte en ekstra. Det betyder selvfølgelig at investeringen bliver større. Dog ikke nødvendigvis dobbelt så stor, både fordi der er mulighed for at forhandle en bedre pris når man køber 2, men også fordi man kan nøjes med en mindre model når den ikke skal opvarme hele boligen, men kun halvdelen.

Andre tips

Hvis man har et ældre hus, typisk fra før start 1970, så kan der også være gode penge at hente i en hulmursisolering af boligen. Det gavner ikke kun din varmeregningen, men kan også give dig en mindre investeringspris på din varmepumpe, du behøver ganske enkelt ikke en lige så stort model hvis din bolig er optimalt isoleret.

Skriv et svar