Skoldkopper – hvad skal jeg være opmærksom på?

Skoldkopper

Skoldkopper er en infektion som forårsager kløende udslæt med små, væskeholdige vabler. Skoldkopper er meget smittende for mennesker, som endnu ikke har haft sygdommen eller ikke er blevet vaccineret mod den. Før rutinevaccinationer, som blev indført i midten af 1990’erne, var det normalt, at alle blev ramt af skoldkopper som børn. Af og til med seriøse komplikationer til følge. På grund af muligheden for vaccination, er dette tal faldet betydeligt. Det er desuden meget sjældent, at man får skoldkopper mere end en enkelt gang.

Skoldkopper

Hvilke symptomer skal jeg holde øje med?

Det mest almindelige symptom er er kløende udslæt. Selve infektionen er i din krop omkring 7-21 dage før selve udslættet eller andre symptomer. Og allerede mindre end 48 timer før symptomer på udslæt, er du allerede en omvandrende smittebombe.

Andre symptomer varer typisk et par dage. Det er symptomer som:

 • Feber
 • Hovedpine
 • Mistet appetit

Disse symptomer viser sig typisk først. Blot 1-2 døgn efter disse symptomer, vil det klassiske udslæt typisk begynde at udvikle sig. Selve udslættet undergår tre faser, før de forsvinder igen:

 1. Først udvikler man røde og lyserøde små buler over hele kroppen.
 2. De små buler bliver til væskeholdige vabler. Der går hul på vablerne, og de væsker.
 3. Vablerne tørrer ind og begynder at hele.

Vablerne vil ikke være jævnt fordel på kroppen på samme tid. Mens du går rundt med infektionen, vil nye vabler hele tiden dukke op. Udslættet kan være ekstremt kløende – især i fasen, hvor vablerne begynder at tørre ind.

Du smitter, så længe du har vabler, indtil de er tørret ind og helet. Det tager op til to uger for vablerne at forsvinde fuldstændigt.

Skoldkopper

Hvordan smitter skoldkopper?

Skoldkopper smitter meget let. Det kræver blot fysisk nærvær med en smittet person. Virussen smitter let gennem:

 • Spyt
 • Hoste
 • Nys
 • Kontakt med væskende skoldkopper

Kan der opstå komplikationer?

Ja, du skal kontakte din læge med det samme, hvis du oplever følgende:

 • Udslættet spreder sig til øjnene
 • Udslættet er meget rødt, ømt og varmt
 • Hvis du oplever svimmelhed og åndedrætsbesvær i forbindelse med udslættet

Komplikationer opstår oftest hos små spædbørn, ældre voksne, gravide og personer med svækket immunsystem. Det kan lede til yderligere bakterieinfektion i huden, leddene og knoglerne.

Hvis du er gravid og får skoldkopper, kan det ramme barnet i maven og forårsage nedsat vækst, mindre hoved, øjenproblemer og intellektuelle udfordringer senere i livet.

Hvad kan jeg selv gøre mod skoldkopper?

Du skal naturligvis altid søge læge. Efter du har været til lægen, vil du måske endda opleve, at lægen fortæller dig, hvad du kan gøre i sygdomsforløbet. En god idé, uanset hvad, er at tage sig af symptomerne under infektionen. Forældre vil få at vide, at deres børn skal blive hjemme fra børnehave eller skole, så virussen ikke har mulighed for at sprede sig – og det kan hurtigt gå galt. Også ramte voksne skal blive hjemme, da de også smitter let.

Du kan købe medicinske lægemidler i håndkøb, som dulmer udslættet, kløen og irritationen forårsaget af dette. Du kan også dulme kløen ved at:

 • Tage et varmt bad
 • Smøre neutral og kemikaliefri creme på de ramte områder på huden
 • Gå i let og løstsiddende tøj, som ikke irriterer huden mere end nødvendigt
 • Købe PoxClin som lindrer symptomerne på skoldkopper

Hvis du oplever komplikationer, kan din læge udskrive antiviral medicin til dig. Disse medicinske lægemidler kurerer dog ikke skoldkopper. De nedsætter blot symptomerne ved at gøre den virale aktivitet langsommere. På den måde har dit immunsystem mulighed for at hele hurtigere.

Hvis jeg har haft skoldkopper, skal jeg så være opmærksom på noget i fremtiden?

Kroppen kan i de fleste tilfælde selv håndtere infektionen som forårsager skoldkopper. Fra det bliver diagnosticeret, er man typisk på benene igen efter blot 1-2 uger. De fleste bliver immune over for virussen, når først de har haft den en enkelt gang. Den bliver altså ikke genaktiveret, men kan i sjældne tilfælde blusse op igen til endnu en omgang.

Skriv et svar