Vitaminer er byggesten der bidrager til din sundhed

Vitaminer udgør en essentiel del af vores daglige ernæring og spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af vores helbred og velvære. Vitaminer findes i vores fødevarer, og er altafgørende for kroppens funktioner, herunder at opretholde stofskifte, immunforsvaret og celledannelse. Vitaminer er derfor vigtig for at vores krop fungerer optimalt, og det kan i vores travle hverdag være en udfordring at få alle de vitaminer, vi skal have udelukkende gennem kosten.

Vitaminer bidrager til kroppens sundhed

Vitaminer produceres gennem kroppen, dog ikke i tilstrækkelige mængder, hvorfor de må indtages gennem kosten eller ved hjælp af vitaminer som kosttilskud. Disse næringsstoffer kan inddeles i to grupper: fedtopløselige og vandopløselige. De har hver deres indhold, som bidrager til kroppens funktioner. Vitaminer spiller derfor en essentiel rolle for vores helbred. De bidrager til energiproduktionen, fremmer cellevæksten og understøtter immunforsvaret.

Typer af vitaminer

Der findes som sagt mange forskellige vitaminer, som har hver deres funktion og formål. Vitamin A er vigtig for immunforsvaret og cellevæksten i kroppen. B-vitaminer er blandt andet gavnlige for energiproduktionen og nervesystemet i kroppen. C-vitamin er en kraftfuld antioxidant, der styrker immunforsvaret mod blandt andet virus og bakterier. D-vitamin er gavnligt for at styrke knoglerne, tænderne og bidrager til optagelsen af calcium i blodet. Derfor er denne type vitamin særligt vigtigt for ældre mennesker. E-vitamin er med til at beskytte kroppens mod nedbrydelse af celler, og er også med til at stimulere immunsystemet. Aflustningsvis er der K-vitamin, som er med til at styrke dannelsen af vigtige proteiner, som bidrager til knoglesundhed.

Vitaminer kan være gavnlige for alle

Der er mange mennesker, som spiser varieret og sundt og opnår langt de største mængder af de essentielle vitaminer gennem kosten. Dog er der visse grupper, der kan have større behov for bestemte vitaminer eller er i risiko for vitaminmangel. Dette kan være på baggrund af visse livsstile, diæter eller sundhedsmæssige problemer. 

Gravide kvinder kan have behov for øgede mængder af jern, kalk og folsyre for at støtte fosterets vækst og udvikling. Ældre mennesker har nedsat evne til at absorbere vitaminer ordentligt fra kosten, som gør, at de kan have gavn af ekstra vitaminer. Veganere, vegetarer eller mennesker, der lever efter særlige diæter, kan også have brug for supplerende vitaminer som B12, D-vitamin og jern. 

Få hjælp til vitaminerne fra din læge eller andet sundhedspersonale

At sikre at kroppen får de nødvendige mængder af vitaminer gennem sund kost og supplerende tilskud, er afgørende for at opretholde en optimal sundhed i kroppen, og forebygge problemer, der kan påvirke kroppen negativt. Er du i tvivl om hvorvidt du mangler visse vitaminer, er det altid en klar anbefaling, at du opsøger din læge eller sundhedspersonalet på dit apotek. Du kan læse mere om vitaminerne på online apoteker.

Skriv et svar