Bygge nyt sommerhus?

Nyt sommerhus

Nå, så der skal investeres! I har tænkt jer godt om og er nået frem til, at der skal bruges en lille del af opsparingen. I har fundet et gammelt stenhus i en lille landsby nede i Sydspanien. Det er smukt, men totalt faldefærdigt. I fik talt med ham, der ejer bygningen. Han forlanger temmelig mange penge for bygningen. Godt nok er der lagt elektricitet ind i den, men det er det hele. I skal selv stå for en total renovering og at få lagt vand og varme ind. Et hurtigt overslag fra en lokal ekspert i renovering af gamle, fredede bygninger fortalte jer, at renoveringen mv. vil komme til at koste ca. 1,5 gange mere, end hvad manden forlanger for bygningen. Det hænger sammen med transportpriserne, der stiger – og landsbyen er svært tilgængelig. Der skal bruges æsler, hvilket betyder længere tid.

Fristede

Alligevel er I fristede til at kaste jer ud i projektet. Det vil tage jer flere år at få huset gjort beboeligt. Det er vist også grunden til, at I holder lidt igen. Forsøger at få prisen ned. Men sælger er hårdnakket.

Ved I hvad? Kan det betale sig? At bruge en stor del af opsparingen på et hus, som I ikke vil kunne bruge førend om måske 3 eller 4 år? For det første tager selve handelen lang tid, fordi der skal oversættes papirer fra dansk til spansk og omvendt. Og notaren i byen er vist ikke den mest effektive.

Nyt sommerhus i Danmark

Hvorfor ikke bare købe en sommerhusgrund her i Danmark og bygge sommerhus på den? Det er der flere fordele ved:

Den første er, at infrastrukturen – el, vand, affald, mv. er allerede lavet. Den anden er, at I kan få store og smukke sommerhusgrunde og at bygge sommerhus på den, vil slet ikke tage så lang tid. I vil faktisk kunne bruge sommerhuset efter få måneder. I skal ikke vente på, at notaren bliver færdig – eller at æslerne får transporteret byggematerialer op til landsbyen. I behøver heller ikke at skulle betale ekstra udgifter til at få efterset, at alt, byggeriet bliver, som det skal være. Her i landet er der stramme regler. De skal overholdes. Naturligvis. Men I er derefter sikre på, at der ikke er fejl i byggeriet eller nogle af installationerne. Kan I være sikre på, at det ikke sker i Sydeuropa? Og det er ikke så dyrt igen at bygge i Danmark.

Nemmere at tage dertil

Og ja: Det er noget nemmere at tage i sommerhus her i landet end at skulle rejse til Spanien. Hvor ofte vil I bruge sommerhuset? En måned om året? Eller hver weekend og i ferierne?

Anbefalingen herfra er, at I vælger at skippe at købe en bunke gamle sten et sted i Sydspanien. I skal købe en grund her. Byg et sommerhus på den, og nyd det og den danske natur. Spanien flytter sig ikke – og I kan altid tage på ferie i Spanien og nyde solen, varmen og sangriaen dér.
Så, tænk jer godt om, hvordan I vil bruge opsparingen til et sommerhus, inden I kaster jer over et umuligt projekt et sted i Spanien.

Skriv et svar