Sådan overvindes lav libido

Et langsigtet forhold, fysiske problemer, usikkerhed eller stress, der er mange ting, der kan forårsage et fald i din libido. Hvordan overvinder du manglende sexlyst, hvad der forårsager det, og er det virkelig et problem?

Hvad er lav libido?

Libido eller sexlyst er dit behov for seksualitet. Hvis du ikke har så meget lyst til sex som du plejede at have, er din libido faldet. Vi kalder også dette lav libido eller tab af libido.

Er lav libido dårligt?

Det korte svar er, nej. Men det kan forårsage nogle problemer, hvis det påvirker dit forhold negativt. Det er normalt, at den ene partner har en lavere libido end den anden, men hvis denne forskel bliver signifikant, kan det medføre en vis gnidning i forholdet. Dette gælder især når der ikke var meget forskel i libido før. Selv som enlig person kan lav libido påvirke dig negativt. Det kan have indflydelse på din mentale tilstand eller holde dig tilbage fra for eksempel at danse.

Årsager og mulige løsninger

Der er mange mulige årsager til nedsat libido. Nogle er fysiske og andre er psykologiske. Nedenfor er de mest almindelige årsager til lav libido for både mænd og kvinder, og mulige løsninger. Generelt er en sund kost, masser af motion, nok søvn og at holde dine stressniveauer i skak de fire vigtigste elementer i at forbedre din libido.

Medicin

Brug af visse medikamenter kan nedsætte testosteronniveauet, hvilket kan mindske dine seksuelle ønsker. Blandt andet kan antidepressiva, hormoner til prostatacancer, kræftbehandlinger som kemo og radiologi, smertestillende medicin som morfin og oxycodon, steroider og medicin mod forhøjet blodtryk forårsage lav libido. Testosterontilskud i form af testosteron kapsler eller piller kan hjælpe med at øge dit testosteronniveau. Spørg altid din læge om råd først. De kan kontrollere, om testosteronpiller er sikre at bruge i kombination med din medicin.

Stress eller depression

Stress kan forårsage et fald i hormonniveauet, indsnævre dine vener og påvirke din blodforsyning. Ifølge forskning udført af Psychological Impotence i 2012 påvirker stress både mænd og kvinders sexlyst. Stress kan skyldes alt fra arbejde og økonomiske problemer til sygdom og forholdsproblemer. Det er praktisk talt umuligt at udelukke enhver kilde til stress. Du kan dog muligvis finde en sund balance. Måske kan du arbejde færre timer, hvis du føler for meget pres når du arbejder for meget, hvis du har økonomiske problemer, eller du kan f.eks. tage på ferie med din partner for at styrke dit forhold.

Depression kan også være årsagen til lav libido. Generelt, hvis du er deprimeret, får du ikke meget nydelse af de daglige aktiviteter, herunder sex. Visse typer antidepressiva fører til lav libido og kan endda forårsage permanente problemer. At finde professionel hjælp er den bedste ting at gøre, når du er deprimeret. Når din mentale tilstand forbedres, vil din libido sandsynligvis også øges.

Søvnproblemer

Forskning har vist, at mænd med søvnapnø har en lavere libido. Ikke mindre end en tredjedel af mændene, der lider af søvnapnø, har også lavere testosteronniveauer, hvilket resulterer i lav libido og nedsat seksuel aktivitet. En anden undersøgelse viser, at testosteronniveauerne hos unge, sunde mænd faldt med 10 til 15% efter at have sovet ikke mere end fem timer om natten i en uge. Så det er klart, at en god nats søvn har stor indflydelse på din libido. Derfor er dem med et nyfødt barn ofte mindre tilbøjelige til at have sex. Den gode nyhed er, at din baby til sidst vil lære at sove natten igennem, og du vil også kunne få en god nats søvn igen. Har du bemærket, at din libido er lavere end normalt? Prøv at få nok søvn fra nu af. Reducer f.eks. din skærmtid, det blå lys holder dig vågen, gå i seng tidligere, eller slap af i badet eller brusebadet, før du går i seng. Meditation og afslapningsøvelser kan også hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn.

Lavt selvværd

Hvis du har lav selvtillid, kan dette påvirke din libido negativt. Hvis du føler dig utiltrækkende, er der en god chance for, at du har svært ved at komme mellem arkene. Dette kan forårsage usikkerhed, som for mænd kan resultere i erektil dysfunktion. På lang sigt kan lavt selvværd også forårsage depression, angstlidelser eller alkohol eller stofmisbrug. Og alle disse problemer fører også til lav libido. Den gode nyhed er, at du kan arbejde med din selvtillid. Spørg din læge eller en terapeut, hvis det er nødvendigt. At have åbne samtaler med venner kan også være meget nyttigt. De kan vise dig, at du er fantastisk lige som de er, og at der ikke er noget, du er usikker på.

Din alder

Som kvinde kan dit sexliv blive påvirket negativt af overgangsalderen. Dette kan føre til et fald i libido, på grund af tab af testosteronproduktion og vaginal tørhed, fordi din krop producerer mindre og mindre østrogen. Mænd kan have erektionsproblemer i alle aldre, men det er mest almindeligt hos ældre mænd. Erektionsproblemer kan føre til en lavere libido, fordi du kan ende i en ond cirkel. Din selvtillid og tillid til din krop er ikke så stærk som før, hvilket gør dig bange for at fejle i sengen. Dette forårsager spænding, og som et resultat af det vil din krop ikke udføre det som du ønsker. Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der forårsager dine erektionsproblemer eller give dig et tip, hvis du f.eks. lider af vaginal tørhed efter overgangsalderen. Det bedste tip generelt til vaginal tørhed er at bruge masser af glidecreme under sex. Det er naturligt, at din libido falder, når du bliver ældre. Hvis du vil øge din sexlyst, skal du prøve at uddybe den intime forbindelse med din partner.

Kronisk sygdom

Hvis du ikke har det godt, fordi du har en kronisk sygdom, er sex sandsynligvis lavt på din prioritetsliste. Visse sygdomme, såsom kræft, kan også reducere sædproduktionen. Disse kroniske sygdomme kan også påvirke din libido negativt, type 2 diabetes, fedme, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og kroniske lever, nyre, hjerte og lungeproblemer. Er seksuel kontakt vigtig for dig? Prøv at tale om det med din partner, og diskuter, hvordan du kan forbedre din sexlyst sammen. Skab den rigtige atmosfære og pas på dig selv og hinanden, hvis det er muligt. Dette behøver ikke at involvere store bevægelser, fordi små romantiske ting kan være virkelig effektive til at øge din libido. Hvis din kroniske sygdom udgør en væsentlig hindring, når det kommer til din libido, skal du tale om det med din læge.

Alkohol og stofmisbrug

Forskning viser, at mennesker, der drikker mindst fjorten glas alkohol om ugen, producerer mindre testosteron. Brug af cannabis, tobak og stoffer som heroin reducerer også testosteronproduktionen. Hvis denne situation gælder for dig, er der virkelig kun én ting, du kan gøre i dette tilfælde for at øge din libido, reducer din alkohol eller stofmisbrug eller endda stoppe med det. Din libido stiger derefter automatisk igen.

Kommuniker med din partner

Hvis din libido er lavere end normalt, er det vigtigt at fortælle din partner om det. Der er en chance for, at din partner ikke har problemer med din lave libido. Men det er også muligt, at du eller din partner har et problem med det. Din læge, en forholdsterapeut eller en sexterapeut kan muligvis vise dig, hvordan du håndterer dette, hvad der forårsager dine problemer og muligvis hvilke medicin, der kan hjælpe dig med at overvinde lav libido.

Skriv et svar