Hvad er erstatningssager?

Vi kommer alle sammen til skade. Nogle af os kommer ud for skader, hvor vi bliver ilde tilredt. Andre mennesker er heldigere. De oplever kun små skader – fx sådan noget som at skære sig i fingeren under madlavningen. Ofte er vi selv skyld i skaden. Men det sker også, at vi får en skade, som vi faktisk ikke selv er skyld i. I de tilfælde, hvor vi ikke selv er skyld i skaden, har vi ofte krav op erstatning. Der kan være tale om store beløb, som den der forvoldte skade imod os skal betale til os – enten ud af sin egen pengepung eller via sit forsikringsselskab.

Mange muligheder for erstatning

Vi kan få erstatning i følgende tilfælde: Hvis vi har været ude for et trafikuheld – fx hvis vi har fået piskesmæld. Vi kan få erstatning for den skade, som vi har fået på grund af forkert behandling på et hospital, hos en fysioterapeut eller en kiropraktor. Vi kan også få erstatning, hvis vi har fået forkert medicinering. Vi kan få skadeserstatning, hvis vi har fået en arbejdsskade. Og vi skal have erstatning, hvis vi har været udsat for vold.

Som du kan se, er der mange forskellige skader, der giver os ret til at få erstatning.
Der er bare lige det, at det kan være meget kompliceret at få erstatning. Erstatningssager er nemlig meget komplekse – og du vil oftest være rigtigt godt tjent, hvis du får hjælp af en erfaren advokat, der måske har specialiseret sig i erstatningssager, der relaterer sig til den type skade, du har fået. Der er nemlig ret stor forskel på, hvordan du skal søge om erstatning som følge af en skade, du har fået på grund af forkert behandling på et hospital, eller om den er fremprovokeret af en trafikulykke. Og – ja – du kan også få erstatning for dine udgifter til advokaten, som varetager din erstatningssag.

Typer af erstatninger

En god advokat, der kender til erstatningsret, og som har erfaring inden for fx erstatningssager, der har med trafikuheld at gøre, vil nemmere kunne navigere igennem forsikringsselskabernes krav om dokumentation end en advokat, der har specialiseret sig i patienterstatning. Og en advokat, der har erfaring med offererstatning, vil kunne sikre, at du får den størst mulige erstatning, som du har krav på.

Der gælder forskellige regler for hver ’type’ erstatningssag – se her. Det er derfor ikke kun et spørgsmål om, at du har ret til, eller skal have erstatning. Det er et spørgsmål om at kende systemet og lovsættene, der ligger bagved, og som kan og skal bruges i de forskellige erstatningssager.

Stort og komplekst område

Og du har selvfølgelig allerede gennemskuet at hele feltet omkring erstatningssager, og erstatningsret er meget stort. Så derfor har du allerede fundet ud af, at hjælp fra en god advokat vil være bedst, hvis du skulle komme ud for en skade, der giver dig mulighed for et krav om erstatning.

Det kan godt være, at den advokat, som du brugte, da du købte din bolig, kan hjælpe dig. Men du skal sikre dig, at du får en advokat, der ved noget om fx arbejdsskader eller skader efter trafikulykker.

Skriv et svar