Sunde tænder? Sådan passer du på dem

Det er vigtigt at have sunde og velfungerende tænder igennem hele livet. Tænderne spiller en stor rolle for os, da vi bruger dem i både sociale sammenhænge og rent praktisk, fortæller vores tandlæge i København S.

I forbindelse med det sociale aspekt er tænderne en del af vores smil. Og vores smil åbner døre i sociale kredse, ligesom de indikerer, om vi er åbne, lukkede eller lukkede, glade eller sure. Har man derfor knap så pæne tænder, som man måske ligefrem er flov over, kan det føre til, at man smiler mindre. Det lyer måske ikke som verdens største problem, men faktum er, at det afføder en situation, hvor man gemmer sig og bliver mere indelukket socialt. Men vil derfor også blive påvirket i sit sociale liv.

Rent fysiologisk er vores tænder en vigtig del f vores evne til at tygge og fordøje. Alene at dette bliver et problem ved tandproblemer bør være en motivation for at holde sine tænder sunde.  Hvad næsten værre er, så kan det føre til hovedpine, koncentrationsbesvær, søvnbesvær og meget mere, hvis tænderne gnaver i hele kraniet. Det er derfor vigtigt at passe på dem.

Sådan gør du                                                               

Det er ikke raketvidenskab at holde sine tænder sunde. Det er snarere et spørgsmål om sunde vaner.

Derfor skal du sørge for, at du børster dine tænder to gange hver dag. Spring aldrig over hvor gærderet er lavets, men børst i minimum 2 minutter for at komme ordentligt rundt i munden.

Når man børster er det i øvrigtig vigtigt at bruge en ordentlig tandpasta – en med fluor. Det er denne ingrediens, som beskytter tænderne.

Herudover er det vigtigt, at man ikke opbygger sig en masse usunde vaner. Mange kender ordsproget ”du er, hvad du spiser”. Dine tænder ER måske ikke, hvad du spiser, men de bliver i hvert fald påvirket af det. Særligt drikke med meget sukker eller syre samt fødevarer med et højt indhold af sukker er værd at undgå.

Formår man det, og børster man sine tænder ordentligt både morgen og aften, kommer man forbavsende langt.

Skriv et svar