Solceller i Hvidovre?

Der har i et stykke tid hersket en temmelig anspændt stemning her på den villavej, hvor vi bor. Vejens beboere har for en stor dels vedkommende været delt op i to grupper, hvoraf den ene har støttet Gregersens i nummer 17, mens den anden har været enig med Eriksens i nummer 22.

Solcelleanlæg med reflektioner

Hele miseren startede med, at Gregersen fik monteret et meget stort solcelleanlæg på den ene side af sit tag, nemlig på den side, der vender mod syd, men som samtidig vender over mod Eriksens i nummer 22. Problemet har været, at de meget blanke paneler, der blev monteret på Gregersens tag, sendte sollyset ind gennem to af Eriksens stuevinduer på en meget generende måde, idet det genspejlede sollys reelt var blændende, så Eriksens hele tiden var generet, når ellers solen skinnede.

Mange af vejens beboere har været inviteret indenfor hos Eriksens, så de ved selvsyn kunne konstatere, at spejlingen fra Gregersens tag virkelig var meget generende. Personligt har jeg takket nej til at lade mig invitere indenfor, fordi jeg ønsker at holde mig neutral i den diskussion.

Men i flere måneder har diskussionen bølget frem og tilbage på vores villavej, og mange af beboerne har haft den opfattelse. At Gregersen faktisk ikke kunne være bekendt at påføre sin genbo den voldsomme gene, som genspejlingen fra hans solpaneler skabte.

Og Gregersen selv har beklaget situationen, men han har forsvaret sig med, at det jo i høj grad er miljømæssigt korrekt at udnytte sollyset til produktion af elektrisk strøm. Han har også påpeget, at det altså er mange tusinde kroner, han har investeret i sit anlæg, så han har bestemt ikke tænkt sig at skrotte det af hensyn til sin genbo.

Jordvarme var løsningen

Det var i al beskedenhed mig, der fandt på en løsning, som begge parter og i øvrigt resten af beboerne på vejen er blevet meget tilfredse med. Det kom sig af, at jeg en dag stod ude på vejen og sludrede med Gregersen om, hvor effektivt hans solceller virkede. Jeg sagde, at et jordvarmeanlæg var løsningen.

Han fortalte, at han i løbet af de første to måneder, de har været monteret på hans tag, havde haft en besparelse på næsten præcist 1.000 kroner på sin elregning, så han kunne altså se frem til en årlig besparelse på omkring 6.000 kroner.

Han fortalte, at jordvarmeanlægget havde kostet ham en nettoudgift på kun lidt over 100.000 kroner, efter at den skattemæssige besparelse var trukket fra bruttoprisen.

Så jeg er meget tilfreds, betroede Gregersen mig, for firmaet, der har monteret dette jordvarmeanlæg, har skriftligt garanteret en holdbarhed på mindst 10 år, men jeg kan jo se frem til, at investeringen er tjent hjem på maksimalt fire år, så det er alt i alt en god forretning, sagde han med et smil.

Da slog en tanke ned i mig, så jeg foreslog Gregersen, at han jo kunne tilbyde Eriksens at betale for opsætningen af et par markiser over deres stuevinduer, så de på den måde kunne slippe for spejlingen fra Gregersens tag. Og den var han helt med på, så nu er den gode stemning vendt tilbage på vores hyggelige villavej. Jordvarme er nu en gang vejen frem, fordi solen er en uudtømmelig kilde til energi.

Skriv et svar