Typer af rav – en guide for danskere

Rav er en fossiliseret træharpiks, og den er blevet fundet i Danmark i århundreder. Det har været værdsat som ædelsten på grund af dets smukke farver, og fordi det ofte indeholder bevarede insekter. Ordet “rav” eller “ambre” kommer oprindeligt fra det arabiske ord, der betyder “harpiks”. Da rav først blev udvundet i Europa, kom det meste af det fra det, der i dag hedder Rumænien, men i dag findes det over hele verden.

Der findes mange forskellige typer rav, som har lidt forskellige egenskaber. Lad os tage et kig på nogle af dem!

Ravtyper

Gul rav er den mest almindelige type rav, og den har en meget mild aroma. Den kommer både fra Danmark og fra hele verden.

Rød eller lyserød/rød rav (også kendt som “kirsebær rav”) har en intens farve, der kan variere mellem røde og brune nuancer. Denne type indeholder også insektfossiler -og den er især populær i Østersøområdet.

Grønt rav (eller “vertebrae”) har en farve, der kan variere mellem grøn og gullig-grøn, og indeholder også insektfossiler.

Blå rav indeholder også fossilerede insekter, men denne type rav kommer normalt kun fra Frankrig eller Mexico.

Undersøg ravets udseende

Hvis du finder noget rav på en strand eller i klitterne, så kig nærmere på det. Hvis du kan se lag indeni, der ligner ringe på en træstamme, så stammer dette stykke rav sandsynligvis fra en gammel træ.

Hvis du finder et stykke rav, der ligner små kugler eller “kattekillinger”, kaldes denne type rav for succinit – og det blev dannet, da harpiksen i disse træer blev til gas.

Find rav med de rette redskaber

Det kan være rigtig svært at finde rav med det blotte øje. Derfor er det godt, at der findes redskaber, som man kan bruge til at finde rav med. Redskaberne gør det lettere og sjovere at finde rav, fordi rav ofte kan forveksles med en almindelig sten.

Du kan bruge en ravkese, som er en slags forstørret si, som man kan bruge ude i vandet. Rav lægger sig op af andre ting, såsom tang og sten, og med en ravkese man samle/skrabe på bunden af havet og sortere, hvad der er kommet i.

En anden god ting er en ravlygte. Det kræve dog de mest kraftige Ravlygter og at det er mærke, for at du får den bedste oplevelse. En ravlygte lyser med UV, lys, som får rav til at “lyse tilbage”, hvilket gør det nemt at få øje på på stranden, i vandkanten eller på havbunden.

Skriv et svar