Sover du dårligt?

Søvnproblem

Normalt tænker vi slet ikke på det. Vi falder i søvn og sover. Vi står op og har fået ny energi. Kroppen er udhvilet. Dagen kan begynde. Det sker dog, at vi sover dårligt en enkelt nat. Det kan skyldes mange ting: Fx kan varme nætter skabe søvnproblemer for os. Det kan også være, at der er problem i vores liv, som vi hele tiden tænker på. Det giver også ofte søvnproblemer og dårlig nattesøvn. Men som regel er søvnproblemet ikke større, end at vi finder tilbage til vores normale søvnmønster – enten når det varme vejr bliver til almindeligt tåleligt vejr, eller når problemet er løst.

Store søvnproblemer

Der er dog mennesker, der faktisk har store problemer med deres søvn. Og der kan være mange forklaringer på, hvorfor de generelt sover dårligt. En af forklaringerne er stress. En anden kan være deres alder. Vi ved alle sammen godt, at stress er dårligt for vores helbred – og at det i den grad går ud over nattesøvnen.

Hvad vi nok ikke er så opmærksomme på, er, at vores alder faktisk spiller en rolle for, hvor god en nattesøvn vi får. Alderen? Du undrer dig. Siger man ikke, at man kan sove, når man bliver gammel? Jo, det gør man vistnok. Men det er for mange mennesker ønsketænkning.

Vi ændrer os

Der sker nemlig det, at når vi bliver ældre, så ændrer vores krop sig. Det ved alle. Vi starter der i teenageårene med at opdage, at kroppen ændrer sig. Der sker noget med hormonerne. Piger bliver til kvinder. Drenge til mænd. Ok. Ikke mere om det. Der er bare lige noget, som du skal vide: Din krop begynder faktisk at forfalde, allerede når du er ca. 30 år gammel. Hormonerne kommer sommetider ud af balance – og jo ældre du bliver, sker der mere og mere med din krop. Som 50-årig producerer din krop kun 50% af det hormon, som hedder melatonin, i forhold til hvor meget den producerede som ca. 40-årig.

Melatonin er faktisk det hormon, som styrer din søvn. Og kan du ikke producere tilstrækkeligt melatonin, så går det altså ud over nattesøvnen. Søvnproblemer kan altså have noget med din alder at gøre – det behøver ikke altid at være et psykologisk problem, der bevirker, at du ikke får søvn nok.

Den faldende produktion af melatonin er et fysiologisk problem. Og ja, du kunne måske få nogle hormonpiller, der kan afhjælpe problemet. Men hvem vil være glad for at tage piller, hvis søvnproblemet kan afhjælpes uden brug af piller? Generelt er det jo ikke godt at spise piller. Og der findes nogle tricks, som kan bruges, så du får en bedre søvn. Også selvom du ikke producerer tilstrækkeligt melatonin.

Få dagslys nok

Fx så kan du sikre dig, at du får tilstrækkeligt med dagslys. Melatonin-produktionen styres nemlig af lys og mørke. Og får du lys nok, så hjælper det på søvnen. Din krop vil nemlig registrere, når der ikke er lys – og dermed vil den sætte produktionen af melatonin i gang. Hvordan sikrer du dig, at du får tilstrækkeligt lys? Ja, en af de væsentligste kilder til lys er jo dagen. Sørg for at komme ud, og få frisk luft, når der er dagslys.

Skriv et svar