Min stakkels far

Din årelange mistanke er nu blevet bekræftet: Din far har demens. Faktisk, er du ret glad for at få at vide, hvad der er galt med din far. Du er dog også rasende, fordi familielægen ikke tog dig alvorligt første gang du nævnte din mistanke overfor ham.

Du lagde mærke til, at din far blev meget glemsom. Du turde ikke nævne ”Alzheimers”. Men du fik altså ret. Demens er en alvorlig sygdom – og lige nu ville du ønske, at du kunne anlægge en erstatningssag imod familielægen, som bare sagde, at det ’var en forbigående episode.’

Hvad hjælper en dement?

Og du vil bestemt undersøge, hvad du skal gøre for at lette din fars hverdag. Han kan jo slet ikke finde ud af tage sin medicin til tiden. Han kan heller ikke falde til ro, når hende sosuassistenten kommer for at gøre rent hos ham. Han bliver fuldkommen oprevet – ja, næsten rasende. Og hvad kan du gøre?

Et fuldtidsarbejde, to børn, der skal køres til aktiviteter og en ægtefælle, som selv har meget travlt? Du har undersøgt sagen – lidt! Du ved, at din far ikke vil flytte på plejehjem. Du har faktisk også læst et sted, at mennesker med demens ikke sådan bare lige skal rives ud af deres vante rammer.

Hjælpemidler og velfærdsteknologi

Så du skal altså finde hjælpemidler til demente, som kan hjælpe ham til at forblive selvstændig og i sit hjem – det hører alt sammen under betegnelsen velfærdsteknologi som du kan se her.

Foreløbigt har du identificeret to demens hjælpemidler, som du mener vil gøre livet nemmere for alle. Det første er sådan et kalender vækkeur, der kan gøre din far opmærksom på, at han skal tage sin medicin. Det andet er en tyngdedyne. Den første kan sikre, at han får sin medicin – uden at du skal huske at ringe ham op og minde ham om det.

Det andet kan få ham beroliget, når han er urolig over sosuassistentens rumsteren under rengøringen i hans bolig. Du overvejede også at anskaffe sådan et robotdyr, som kan være en god hyggespreder. Men du kan godt huske hans had imod de hjemløse katte, som du fodrede som barn. Eller den lille fortabte hundehvalp. Han ville bare ikke have kæledyr i jeres hjem, dengang du var lille. Dengang kunne du ikke forstå det. I dag kan du godt: Det der med at fodre til tiden – og lufte hunden – det er jo kun ekstra besværligheder i hverdagen.

Men du kan dog også godt huske hans kærlige smil, når han så dig sidde og ae katten eller hvalpen. Og fordelen ved et robotdyr er jo, at det hverken skal fodres eller luftes. (Måske skal batteriet lige oplades – men det er det eneste!)

Den gode leverandør af alt I behøver

Du er kommet så langt i dine undersøgelser over, hvordan du kan hjælpe din far. Men du er ikke kommet langt nok endnu. Du skal jo se frem i tiden. Du må forvente, at sygdommen forværres og så skal du nok være parat til at investere mere i demens hjælpemidler, så han kan forblive i de vante rammer.

Det kan komme på tale, at du må købe en plejeseng til ham, så han ikke falder ud og slår sig sønder og sammen under en urolig nattesøvn. Heldigvis er der gode muligheder for at finde alt, du har brug for hos https://dk.gloriamundicare.com/

Skriv et svar