Lad en bedemand hjælpe dig med begravelsen

Der er visse ting, man ikke skænker mange tanker, før det er, at man står                             i situationen. En af disse er omkring sin begravelse. For døden er et meget ømtåleligt emne, selv i et fremskredent land som Danmark, hvor intet efterhånden er et tabu længere. Men døden gør ondt. Og derfor er vi ikke meget for at skulle tale om den, i hvert fald ikke med de personer, der står os allermest nært.

Helt paradoksalt betyder det så, at når vi desværre er nødt til at tage afsked, så er det ikke sikkert, at vi er klar over, hvad den nu afdøde ville have ønsket til sin egen begravelse. Her kan der så desværre opstå debat og diskussioner i familien, hvis ikke alle ser ens på begravelsesritualerne eller selve begravelsesformen. Det kan derfor være en god idé, hvis du tager stilling til de svære valg, som du ikke vil lade familien stå tilbage med.

Få styr på dit efterliv

Det er en god idé, hvis du laver et dokument, der fortæller, hvad du ønsker i forbindelse med din død og begravelse.

I forhold til selve døden, er der særligt behov for, at du tager aktivt stilling til et emne som organdonation. Alternativt skal din familie nemlig være dem, som skal træffe et svært valg her, som kan ende i skænderier, midt i en tid, hvor man har brug for at stå sammen.

Det er også vigtigt, at du fortæller, hvad du har lyst til, der skal ske, når du skal begraves. Du kan selv lave og udfylde et dokument, som forklarer dette – eller du kan udfylde et færdigt dokument med dette specifikke formål, som f.eks. Min Sidste Vilje.

Når du har udfyldt dette dokument, skal du give det til en person, som typisk vil være din bedemand. Du kan finde en god bedemand her.

Fortæl dernæst, at dine pårørende kan henvende sig til denne bedemand, når døden er indtruffet, og at han så kan forsyne familien med en oversigt over dine ønsker. Bedemanden kan naturligvis også hjælpe familien med at få styr på disse ønsker samt de øvrige omstændigheder i forbindelse med dødsfaldet.

Sørg også gerne for at have en klar plan for, hvordan dine kontoer på sociale medier skal administreres. Nogle vælger at bevare deres profil på Facebook, men omdanner den til et mindesmærke. For nogle kan det dog være for voldsomt, ligesom familien kan finde det morbidt, hvorfor du kan angive en oversigt over dine konti, som familien kan lukke. Dette kræver dog bevis for dødsfaldet, som f.eks. en dødsannonce, dødsattest, nekrolog eller anden dokumentation.

Skriv et svar